Host with MAC xxx uses same IP as this terminal

WTware network boot ways - bootable floppy, DOS, PXE-loaders, BootROM chips.
Post Reply
Food01
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2019 3:53 pm

Host with MAC xxx uses same IP as this terminal

Post by Food01 » Fri Apr 12, 2019 4:08 pm

Hi there,

we are having some issues since we have updated our WTware installation to the latest version. Sone of our clients are getting a fatal error message which says "Hist with MAC xyz uses the same IP as this terminal". We had this issue with earlier versions but it didn't happen since a few month. We did not change anything in our infrastructure and EVERY Thin Client has it's own reservation so technically this could not happen and we are having only one DHCP-Server in our environment. Each client boots over network (http). There must be an issue with the latest release of your software. What can we do to solve this issue? When we poweroff the thin client and turn it on afterwards it comes up normally and works like it should.

We are using Raspberry PI's (3B and 3B+) for single monitoring and Zotac BI324 x86 Hardware for dual monitoring. Both hardware has the same issue.

At the moment we are planning to go back to the version before (5.8.38).

Please help us to solve this issue.

Thanks
Attachments
Unbenannt2.PNG
Unbenannt2.PNG (105.96 KiB) Viewed 238 times

akatik
SUPPORT
SUPPORT
Posts: 334
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:30 pm
Contact:

Re: Host with MAC xxx uses same IP as this terminal

Post by akatik » Fri Apr 12, 2019 5:23 pm

Food01 wrote:
Fri Apr 12, 2019 4:08 pm
...so technically this could not happen...
Another wrongly configured DHCP server in network printer, Wifi access point, hardware router and so on could not happend? Tell me how.

The only way to fix this issue is to find wrongly configured DHCP or other source of IP reusing and fix it. When WTware says someone uses their IP, then someone uses their IP. Sure.

Food01
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2019 3:53 pm

Re: Host with MAC xxx uses same IP as this terminal

Post by Food01 » Mon Apr 15, 2019 10:25 am

Thank you for the information. I will investigate on that. At the weekend I have stopped our DHCP daemon and I tried to get an DHCP lease in a virtual machine. I didn't receive an IP and the network adapter got an APIPA. This week I will observe our network and I will run a tool from microsoft (dhcploc.exe), which logs DHCP-Traffic. I will report if there are any updates on this case. But it is very strange that there were no problems for month and after the upgrade to the latest version we are having this Problem on many clients.

akatik
SUPPORT
SUPPORT
Posts: 334
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:30 pm
Contact:

Re: Host with MAC xxx uses same IP as this terminal

Post by akatik » Mon Apr 15, 2019 11:30 am

Terminal 'A' displays error message "Host with MAC mac-address-of-terminal-'B' uses the same IP..."

Look into DHCP configuration and find, which MAC should use this IP.

Turn off terminal that SHOULD use this IP. DO NOT REBOOT ANOTHER ONE, that SHOULD NOT use IP! It losts log after reboot.

Take log from terminal that SHOULD NOT use this IP. Try to open terminal web interface from different windows computers to get log.

In log, there will be an IP of DHCP server where terminal takes IP from.

Post Reply